neděle 13. ledna 2013

Cinder - Marissa Meyer (#1)

Autor: Marissa Meyer
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 390
Originál: The Lunar Cronicles: Cinder
Díl: #1

Cinder je jeden z dalších dystopických příběhů, ale na rozdíl od ostatních jej odlišuje jedna věc a sice postavení tohoto světa. V ostatních jde povětšinou o pokřivený vládní systém ( i když v případě, že bych do svého spektra zařadila i jiné "planety" by se tu tyranská nadvláda našla.), ale tady autorka zobrazila svět po 4. světové válce, kde na světě panuje mír (v dosažitelných mezích samozřejmě). Knihu od ostatních dystopií, odlišuje nápad s kyborgy a androidy. Samozřejmě, je víc knih s roboty a technickými vymoženostmi, ale tahle je zajímavě zpracovaná.
Kniha je zpracovaná i na motivy Popelky. Nevím jestli právě to jí dělá tak předvídatelnou, nebo něco jiného. Protože právě předvídatelnost byla na téhle knize mínusem. Takřka od začátku jsem věděla, kdo je Cinder.

Co se týče postav mi byly skoro všechny sympatické. Cinder byla fajn - normální dívka. Nic víc, nic míň. Potom tu byli další postavy například Iko, nebo Cindeřina sestra Pivoňka, které mi bylo hrozně líto. Čekala jsem trošku jinak zpracovanou pohádku, kterou jsem dostala, ale přece jen některých lídí mi bylo líto. V pohádkách se přece neumírá.
Pak tu máme prince Kaie. a já pořád nevím, jestli ho hodnotím kladně nebo negativně. On nebyl špatný, ale .. suchý. Možná si to budu muset nechat projít hlavou déle.


Celkově jsem od Cinder čekala, průměrné počtení na víkend a dostala jsem o trochu víc, byť ne o moc. Nechápejte mě špatně - není to špatná knížka jen, to není něco z čeho bych se posadila na zadek. Ale těším se až si přečtu druhý díl s názvem Scarlet.

nakládání


2 komentáře: